Anlita rätt mäklare

För att anlita rätt mäklare måste du tänka efter innan du agerar. Vilken typ av mäklartjänst är du ute efter? Har du särskilda krav eller finns det vissa moment som du vill hantera själv? Att välja rätt mäklare blir enkelt med rätt verktyg i bakfickan, vilka vi kommer presentera nedan.

812327-handing-over-the-house-keys-in-front-of-new-home

Använd rätt tjänst för att hitta din mäklare

Det kan kännas som en stor och jobbig process att hitta rätt mäklare, men det behöver det inte vara. Idag kan du nämligen använda dig av jämförelsetjänster för att snabbt och enkelt hitta den perfekta mäklaren. Allt du behöver göra är att fylla i ett formulär, sedan kommer du att få ett flertal offerter som du enkelt kan välja och vraka bland för att få tag i din rätta mäklare. Priser, villkor och förmedlingstjänster varierar hos olika mäklare, därför är det till stor fördel att få experthjälp med att jämföra dessa.

Så får du tag i rätt mäklare

Först och främst ska du läsa igenom uppdragsavtalet som mäklaren har både en och två gånger. Därefter ska du bestämma dig för om mäklarens förslag passar dig och diskutera det med mäklaren innan du skriver på något papper. Mäklaren ska också ha med dina önskemål och krav om uppdraget i avtalet om det finns några sådana från din sida. Det du ska lägga stort fokus på är följande:

  • Betalningsvillkor, provision och övriga ersättningskrav från mäklarens sida.
  • Ensamrättstiden. Den får inte vara längre än tre månader enligt gällande regler.
  • Villkoren för eventuell uppsägning av uppdraget.

Eventuella frågetecken inför försäljningen bör du också ordna upp med din mäklare, till exempel hur budgivningen kommer att gå till eller hur klagomål kommer hanteras. Spara också uppdragsavtalet så att du har koll på alla detaljer kring affären, som mäklarens provision, under alla dess tidpunkter. För fler goda råd kan du kika in hos Fastighetsmäklarinspektionen.