Rekommendationer till säljare

När man ska sälja huset finns det en hel del man måste tänka på, processen involverar många olika moment och man bör vara förberedd inför var och en så att man måste göra oinformerade beslut. En försäljning kan vara tillräckligt stressande som det är utan att behöva lasta på en massa extra press.

5001839-fastighet-till-salu

Sälja först?

Den mest klassiska frågan kring försäljning av bostäder är om man bör sälja först eller köpa nytt först. Vanligaste förut var att köpa en bostad först och sedan sälja, men det är inte lika självklart längre. Fördelen med att köpa först och sälja sen är ju naturligtvis att man har sitt boende ordnat under hela processen.

Säljer man dock först har man fördelen att veta hur mycket man kan spendera på den nya bostaden. Risken är ju förstås att man under en tid efter försäljningen kan behöva ordna ett provisoriskt boende.

Möte med mäklare

Under det första mötet man har med sin mäklare är det bra att ha ett antal frågor redo så man vet hur stor involvering de har i processen och vad de förväntar att man själv ska göra. Fråga till exempel om de har en målprisgaranti, om de använder sig av både Hemnet och Bovision eller bara en av dem, om de har professionella bostadsfotografer. Det är även bra att få ett uppfattning om hur stor fokus de kan tänkas ha på ens bostad genom att fråga hur många andra lägenheter som mäklaren ska sälja samtidigt, 2-3 är ganska normalt, men mer än 3 kan vara ett problem.

Inför visningar

Det bästa är att lyssna till mäklaren vad gäller visningarna och hur man själv bäst förbereder hemmet för visningar. Många mäklare rekommenderar att man till att börja med använder sig av en städfirma som gör visningsstädningar. En del mäklare har dessutom ett avtal med en städfirma och kan erbjuda bättre priser om man använder sig av just dessa.